Linda handarbetar

Linda handarbetar

.

Jag är mamma till 4 underbara barn som jag gärna fixar prylar åt. Sy, virka, stick, brodera - det mesta går bra med ett tydligt mönster att följa. Jag är kommer ni att märka en med attityden "hellre än bra".

Can't read this? Use Google translation tool! Translate from Swedish to your language.

Husqvarna Zigzag 19E

veteransymaskinerPosted by Linda Sun, October 13, 2013 17:17:51


Min make var på återbruket igår. Bredvid honom stod en äldre man och kastade saker. Min man såg honom med en väska han kände igen och berättade för mannen att hans fru (jag) skulle älska att ta hand om det. Så nu äger jag en Husqvarna ZigZag!!

Jag rengjort maskinen och provat den. Den syr fint både raksöm och sicksack, spolar också undertråd utan problem (visade sig att "mystery-spole" som följde den sista Husqvarna CB-N passade fint). Kan inte sy bakåt och stygnlängd är inte möjligt att ändra. När jag sänkte matartänderna ville de inte upp igen, men det lyckades jag fixa.

Inut i hittade jag nålar, ludd, garn och en död geting. Kan se stygnlängdsmekanismen väl, men har ingen aning om vad det förmodar att se ut så jag vet inte vad som är fel.

Denna maskin har uppenbarligen en gång varit en skola-maskin - någon har ristat in meddelanden (t.ex. AJ är bäst) och en välgjord bild på .... hmmm .... en kuk, bed bildtext till .... stackars maskin!


Jag har fyra problem att ta itu med:
1. Stygnlängd fungerar inte. Jag verkar inte kunna hitta problemet, men ingenting händer när jag vrider på vredet. Mekanismen ser bra ut.
2. backknappen (som är i mitten av stygnlängden nob) är alldeles still.
3. Delarna där skruvarna är fäst på plastlocket över motorn är bruten.
4. Metallytan är sönderrepad med linjer, ord och bilder.

Ok, jag tror vi har listat ut det. Det finns en liten lås-stav saknas så "gaffel" är typ löst. Nu tänker jag på att ta isär det hela. Det är en knepig låsbricka, kan jag få det av, men kan jag få tillbaka det igen? Servicemanualen (hittade en för 21 på Yahoogroups) säger att jag behöver en tång från en bilhus ... Jag undrar om Biltema har en ....Japp, det har de. Jag tar isär allt.

Attsingen - nu ser jag lås-staven. Den satt där den skulle. Så det var inte felet. Hmmm....


Provade att fixa ytan med Rubbing, men det gick inte alls. Reporna är på tok för djupa. Här får en tänka till lite mer.

Film på problem 1 finns här: https://vimeo.com/76815944

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linda Wed, August 26, 2015 14:56:15

Hej Jenny. Har du FB ska du först gå med i https://www.facebook.com/groups/687487491317989/
Här kan du få all tänkbar hjälp.

Det finns flera olika maskiner med det namnet, men alla är lätta att serva själv (så länge det inte är ett elektriskt problem). Det absolut första du ska göra är att skaffa en portabel jordfelsbrytare (finns t.ex. på clas Ohlson och Biltema). Det är DIN livförsäkring. Oftast är det inget fel på elev, trots ålder, men det räcker att det är det en gång om du förstår vad jag menar. Är stickproppen ogjordad bör du få den utbytt (eller om du har kunskapen att göra det själv).

Innan du sen syr så öppna upp maskinen och ta bort gammalt smuts och ludd och annat skräp som ligger där - du anar inte vad man kan hitta i gamla maskiner) och så oljar du alla rörliga delar (inte motorn dock) med symaskinsolja (absolut INTE matolja det förstör maskinen).

Nu torde din maskin funka utmärkt, gör den inte det brukar felen gå att avhjälpa med lite klurighet.

Lycka till


Posted by Jenny Wed, August 26, 2015 14:21:02

Hej Linda!

Jag har fått en Husqvarna Zig-Zag från 1956 som knappt är använd. Började googla och hamnade här. :) Om du har möjlighet och lust att svara på följande vore jag väldigt tacksam. Vågar jag börja sy på en gång eller tror du att jag måste serva den? Hade inte tänkt lämna in den för dyra pengar. Vet du möjligtvis om jag kan smörja osv. själv?

Tack på förhand! :)

Posted by Linda Fri, October 18, 2013 17:07:09

Nja, Camilla. Jag vet att det HAR funnits, men har för mig att det inte är "öppet". Kolla med Anki http://www.ankisdesign.se/ hon har mer koll än jag (och hon sålde garnledaren till min gamla Persson)

Posted by Camilla Fri, October 18, 2013 09:34:10

Hej! Jag heter Camilla och hittade hit till din sida när jag letade på nätet efter sticknaskinsmuseum! Du verkar veta mycket om ämnet så jag undrar om du vet var det finns något sådant? Vore väldigt tacksam om du ville svara mig på min mail: mil_lan@hotmail.com