Linda handarbetar

Linda handarbetar

.

Jag är mamma till 4 underbara barn som jag gärna fixar prylar åt. Sy, virka, stick, brodera - det mesta går bra med ett tydligt mönster att följa. Jag är kommer ni att märka en med attityden "hellre än bra".

Can't read this? Use Google translation tool! Translate from Swedish to your language.

Husqvarna-renovering, yngre 12:an

veteransymaskinerPosted by Linda Mon, September 23, 2013 18:41:12
I somras hittade jag en Husqvarna 12 på tradera. Nu I helgen var det dags för en första renovering. Jag gissar på tillverkning någon gång mellan 1945-1956. Den har ett helt hjul (utan ekrar) så den har varit motoriserad från början.
Jag började med undertrådsområdet som var helt ihopkletat, men lätt att rengöra. Mekanismen för att fälla ner matartänderna är tyvärr böjd och funkar inte alls. Ska ta och titta närmare på om den går att räta ut senare.
Sen bytte jag stickkontakt eill en som funkar i moderna uttag (när jag kör med gamla maskiner har jag alltid en extra portabel jordfelsbrytare mellan maskin och vägguttag - enkel försäkring).

Maskinen sydde och motorn var definitivt tyst. Den här kan man köra även om barnen sover i samma rum!

Än är det inte perfekt, stygnslängden känns som att den är för kort (om jag jämför med min andra 12:a). Måste ta reda på vad som stör den.  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linda Fri, January 30, 2015 13:21:38

1. Hmmm... båda mina 12.or har haft motorer i bra skick så de har jag aldrig öppnat. Å andra sidan hade de väldigt olika motorer så de hade säkert inte öppnats på samma sätt. Ledsen att inte kunna hjälpa till där.

2. jag tog mig in i en jämngammal singer-motor. Väl inne bytte jag en del kablar, men lyckades inte få det att funka ordentlig efteråt. Om den var helt igenkläggad skulle jag nog överväga att köpa en ny motor istället. Man ska inte smörja motorn alls om jag förstått saken rätt.

3. Du menar alltså inte undertrådsspole (för den kan man ju köpa varsom helst - t.o.m. på Lidl när de säljer tråd) utan undertrådsspolehållaren. Det går att köpa hos symaskinsreparatörer (jag har handlat av Hallsta symaskiner) eller på tradera (ligger ofta ute). Ett annat sätt är att säga till din lokala secondhand att du gärna köper trasiga maskiner de får in då får du en rik reservdelskälla (förutom att de flesta inte ens ÄR trasiga!)

Maksinen på bilden har jag sålt vidare.


Posted by Benjamin S Wed, January 28, 2015 14:29:23

Hejsan!
Detta är verkligen en härlig sida, ett underbart engagemang. Jag har lite frågor om just den här symaskinsmodellen. Fick tag på en i somras via en auktion, och lämnade in den för påfyllning av olja. Tyvärr verkar motorn vara i behov av rengöring, det lilla hjulet som driver remmen tjuter och rör sig hackigt. Annars verkar mekaniken fungera fritt.

Fråga ett:
Hur kommer en in i själva motorn? Har skruvat bort allt förutom sladden in i själva "huset", men kommer till slut inte längre, är rädd för att ta sönder något.

Fråga två:
Om jag väl lyckas komma in, hur bör jag då rengöra den om den är igenkleggad med gammal olja? Och har du tips på bra olja att smörja upp just motorn med? Har förstått att vanlig symaskinsolja är för tunn.

Fråga tre:
Har du tips på ställen som säljer reservdelar till maskinen? Som spole till undertråden(kanske heter något annat, men just själva huset att placera trådrullen i) och nytt kol till motorn?

Stort tack på förhand, hoppas maskinen går fint än!
Kram Benjamin

Posted by Birgitta Mon, September 23, 2013 19:03:13

Den är fin!