Linda handarbetar

Linda handarbetar

.

Jag är mamma till 4 underbara barn som jag gärna fixar prylar åt. Sy, virka, stick, brodera - det mesta går bra med ett tydligt mönster att följa. Jag är kommer ni att märka en med attityden "hellre än bra".

Can't read this? Use Google translation tool! Translate from Swedish to your language.

Dags att meka igen

stickmaskinPosted by Linda Mon, September 10, 2012 08:14:48

I helgen fick jag för mig att ta tag i Knittax Automatic II/III som jag köpte på försommaren. Det tog hela helgen, men nu ser den som ny ut:

Det var MYCKET smuts i den och några nålar och platiner behövde ersättas (jag har ett reservlager tack och lov). Mest irriterande var nog efter bild tre, när jag satt dit alla nålar och skruvat ihop allt och insåg att jag glömt varvräknaren - den måste sättas dit först så det var bara att skruva isär allt igen.

Den hår lite trögt över en bit av maskinen, som om det inte är rakt och slätt så egentligen borde jag nog ta isär allt och byta lite plats på några delar och sätt ihop igen... men jag tänker nog sticka lite först.

  • Comments(9)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ann Arvidson Sun, October 07, 2012 12:07:49

Hm... sitter och funderar på om mönsterhjuls-funktionen kan vara inkopplad. Då stickar släden en sorts maskmönster. Kolla med instruktionsboken om hur det lilla mönsterhjulet på undersidan släden kopplas in resp kopplas ur. Hade detta inkopplat på min Knittax när den kom!!!

Posted by Linda Fri, October 05, 2012 20:53:03

Nej, hjulet motsvarar INTE alls stickor. 10 på hjulet motsvarar stickor 3,5-4 om jag inte missminner mig helt. Tar man varannan blir det "randigt" (snyggt tycker jag, men det är ju en smaksak). För reservdelar är det gamla trasiga maskiner som gäller, jag har en extra bädd som jag "fick på köpet" som jag plockar från.

Däremot låter det som att något är fel när du får ojämn stickning och hoppande maskor, det borde du inte få. Är maskinen ordentligt rengjord (som jag gjort här ovan)? Är knapparna inställda rätt? Om du tycker att allt är rätt försök att observera riktigt noga vad som händer för att försöka hitta felet (en tekniskt intresserad vän kan vara till hjälp med observationer).Hjälp finns också att få i Knittax-gruppen på Yahoo - mycket mer erfaret folk än jag: http://groups.yahoo.com/group/knittax/

Posted by catja Fri, October 05, 2012 18:05:57

Hej igen och tack för ditt svar. Tycker att jag provstickat en hel del men upplever att maskorna inte blir snygga. Framsidan ser inte alls så jämn och fin ut som när jag stickar själv. Ser nästan ut som att varannan maska blir mindre än den andra dvs någon slags resårstickning men ändå inte. Svårt att förklara. Inställningen på hjulet, ska det motsvara strl på stickor? Jag har använt ett rätt så tjockt garn som jag normalt stickar på stickor 4-4,5 med. Satte enbäddshjulet på 7 och det är nog mest likt min handstickning. Har du annars några tips och trix för att få det att se bättre ut? Använder jag varannan nål på bädden tycker jag att stickningen blir 'randig'. Tycker också att garnet lätt hoppar av nålarna trots att jag försöker sticka sakta och dra långsamt över bädden. Min maskin heter Knittax Automatic och är från slutet av åttiotalet/början av nittiotalet. Vet du någon som idag säljer reservdelar till maskinerna eller det är att söka efter privata annonser?

Posted by Linda Fri, October 05, 2012 15:43:56

För att sticka resår gör man på något av följande sätt:

1. Använd Patentstickningstillbehöret (finns på bild här: http://handarbete.appelklyftig.com/#post182)

2. Har man inget sådan tillbehör så stickarman först så många varv man vill ha och sedan repar man upp säg var tredje eller var fjärde och stickar upp dem "för hand" som visas i detta youtubeclip http://www.youtube.com/watch?v=FuUGkwMVXfI&feature=share&list=ULFuUGkwMVXfI

Posted by catja Fri, October 05, 2012 14:09:11

Hejsan, Har en sådan här gammal Knittax. Undrar hur man stickar resår. Måste man ha speciellt verktyg/del för detta? Glad om du har tid att svara. mvh catja

Posted by Linda Tue, September 11, 2012 16:40:01

Tanken att det kanske skulle gå att byta ut slog mig ocksåm, men jag tänkte inte på att de kanske är kompatibla - jag HAR ju en extra knittax... ska undersöka!

Posted by Ann Arvidson Tue, September 11, 2012 10:17:58

Hm... när jag ser närmare på "plast sektionerna" slår det mig att dom är MYCKET lika varandra på Knittaxen och Reginan Hm... Ser också på min Knittax att den är mycket smutsig så jag får nog plocka ner min också och rengöra. Skall då även jämföra/prova (om det går) om plastbäddarna är kompatibla. Skulle kanske vara lättare att få tag på en billig Knittax som reservdel om detta visar sig stämma!!!

Posted by Linda Mon, September 10, 2012 21:32:28

Det räcker säkert med någon millimeter för att det ska gå trögt och det ser man ju inte.

Posted by Erika Mon, September 10, 2012 10:34:20

Jag fick också problem med att det blev trögt på en bit av maskinen efter att jag hade skruvat isär den för rengöring. Men allting ser så rakt ut så jag förstår verkligen inte vad som är knasigt...