Linda handarbetar

Linda handarbetar

.

Jag är mamma till 4 underbara barn som jag gärna fixar prylar åt. Sy, virka, stick, brodera - det mesta går bra med ett tydligt mönster att följa. Jag är kommer ni att märka en med attityden "hellre än bra".

Can't read this? Use Google translation tool! Translate from Swedish to your language.

Öva på Jacen

stickmaskinPosted by Linda Sat, August 25, 2012 14:43:26

Tänkte att jag skulle sticka en liten filt som ett övningsprojekt för att lära mig hur man använder Jac 40. Instruktionerna jag har är relativt bristfälliga och jag gjorde uppenbarligen en hel del fel. "Filten" blev bara en remsa. Picot-fåll ville jag också öva på så jag gjorde en i början och en i slutet.

Lärdomar och funderingar

Picot-fåll i början är enkelt och ser juste ut, Picot-fåll i slutet är svårare att få jämn. Jag stickade bara samma mängd varv och ett hålvarv (flytta maskorna till varannan nål) och sen lika många varv igen sen lyfte jag upp maskorna från "starten" och stickade ett varv, tappade för många, svor, stickade några extra varv och lossade utan att maska av. Gör man så?

När det står att man ska sticka två varv med F2 (mönsterfärgen - gul) ska man såklart BARA sticka inom mönstret och inte på kanterna som jag gjort i början.

Håll koll på kortet, i slutet rullade det inte fram som det skulle vilket ledde till bubblor (översta mönsterraden i bild).

Hur ska man "skarva"? Här behöver jag använda Jac 3 gånger. Du ser tydligt på bilden var skarven är, vilket ju naturligtvis inte är rätt. Jag la skarven så att yttre fötterna låg på samma yta vilket tydligt är fel, det måste vara nån form av överlappning. Efter lite fundering så tror jag att man först börjar med mitten i mitten (markerat med 0 på min Knittax M2) och sen på 40 på vardera sidan. Så provar jag nästa gång.

Mönstret borde börja direkt vid fållkanten och gå ända ut i sidorna.

Vad jag inte vet är om mönstret ska se ut så här. Det är en konstig gul rad i nedre halvan som ser helt fel ut. Bilden nedan från ett tyskt mönsterkort No 79, men jag tror inte det är samma mönster... eller så är det det och jag har verkligen gjort TOKFEL, vad tror du?
Mitt mönsterkort är från argentina med texten Dibujo No 7, Ancho: 40 Puntos

Andra kort finns här, men värt att notera är att No 79, inte alls ser ut som mitt kort No 79:

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ann Arvidson Tue, September 04, 2012 10:58:31

Tror du måste ha koftans beskrivning som finns i KNITTAX-Magasin 11/1963 för att få ihop en sådan kofta. Kolla på Knittax listan - pågår en inventering av vilka Nr som finns inom gruppen. Misstänker att Jac 40 beskrivningarna är generella för många stickmaskinsmärken med samma nålavstånd!!! Verkar som om KnitKings magasin är likadana med bara namnet utbytt. I mina Regina blad finns även mönsterpapper märkta Knittax. Tror det är samma som med Knitmaster - kärt barn har många namn!!!

Posted by Linda Sat, September 01, 2012 18:50:06

Men den No 79 som finns på pdf ser inte alls ut som mitt mönsterkort och på bilden ovan står det Nr. 79a, och det tror jag är en del i detta...

det blir till att testa mera - men korten håller på att smulas sönder för mig så jag MÅSTE göra kopior nu.

Posted by Ann Arvidson Sat, September 01, 2012 10:49:41

Vad duktig du varit medans jag var borta i solen!!! Har kollat och funderat och JAG tror att hela beskrivningen till att sticka JUST DEN KOFTAN består av att sticka delar av det angivna mönsterkortet för JUST KOFTANS mönster!!! Har lusat igenom mina bilder och anteckningar och noteringar och konstaterat att man får nog pilla en hel del! Verkar som om en modell beskrivning består av dels instruktioner av själva figurstickning + hela eller delar av angivet Jac-40 mönster samt även kombination med det lilla mönsterhjulet i själva släden!!! Finns en lång lista på ebay.de under Bucher med Knittax Magazin med massor med bilder i.