Linda handarbetar

Linda handarbetar

.

Jag är mamma till 4 underbara barn som jag gärna fixar prylar åt. Sy, virka, stick, brodera - det mesta går bra med ett tydligt mönster att följa. Jag är kommer ni att märka en med attityden "hellre än bra".

Can't read this? Use Google translation tool! Translate from Swedish to your language.

Maskinstickning på 20-talet

Antik stickmaskinPosted by Linda Sun, June 17, 2012 11:31:45

Roligt nog har jag fått bildägarens tillåtelse att visa er denna bild från Bosnäs Lillegården, Borås, tagen 1923. Olga heter maskinstickerskan och spinnerskan är nog systern Elsa, båda systrar med efternamnet Gustafsson.

Ur familjens kassabok från 1923 står att stickmaskinen kostade 450kr vilket inte var billigt på den tiden. Det står också att försäljning av 276 halsdukar för 23 öre styck inbringade 64 kr. Det som är mer facinerande är att 1924 såldes halsdukar för hela 248 kr, snacka om många halsdukar!

Källa: http://www.solglimtar.se/12734872

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ann Arvidson Wed, June 20, 2012 08:56:32

Min mans gamla faster satt också och lönstickade för en förläggare uppe i Sparsör som hade många stickerskor i sitt "stall". Det finns en liggare på Textilmuseet där hon finns registrerad! Kanske även din kontakt finns med där? Har en del korrespondans kvar efter henne och hennes lilla korta Persson maskin. Hon hade även haft en lång som hon stickade koftor på men den var såld sedan länge när jag kom in i bilden! Fick dock överta en likadan från en annan gammal maskinstickerska - så "huset" är komplett igen! Vet bara att maskinerna såldes mot att damerna stickade av betalningen! När stickningskontraktet på maskinen var uppfyllt så var de ägare till maskinerna och kunde antingen sticka vidare för förläggaren eller så starta "eget".