21:an

21:an

Downs syndrom

Den här bloggen handlar om downs syndrom. Utgångsläget är vår son, men utflykter kommer säkert att förekomma

Viktigt att välja AKK?

AKK - stödtecken och annatPosted by Linda Sun, August 07, 2016 14:25:40
När man läser om AKK och lyssnar på s.k. experter så är en vanlig sak man hör att det är viktigt att välja EN typ av bilder till bildstöd. Det andra är svårigheten att förstå skillnaden mellan bildhanteringsprogram och bildbank. Ofta väjer man alltså de bilder som bara råkar finnas i det program man blir påpackad (boardmaker, inprint, symwriter, clicker, m.fl). Och det är mycket möjligt att det finns människor som är helt beroende av en viss typ av bilder - men inte vår son. Hans värld behöver inte begränsas för att bilderna han behöver saknas i "hans" bildbank, istället läggs orden till. Nu har han själv börjat använda karaktärerna i filmen Insidan ut för att prata om sina känslor och självklart är det då dem han får i sin nya pratkarta.


Teckenillustrationerna är där främst för den han pratar med - då kanske de har chansen att förstå några ord han tecknar även om pratkartan inte är framme.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linda Sat, August 13, 2016 19:37:10

Ja visst är det tråkigt Hanna. Senaste exemplet är rykande färskt. För att använda PODD måste man använda ett program med PCS-bilder... och nej, du kan inte ändra till andra bilder....

Posted by Hanna Johansson Sun, August 07, 2016 19:53:06

Tråkigt att höra! Men det verkar ju som att du har förstått vad som fungerar för din son! Jag är logoped och då en slags expert och jag försöker prata mycket om att man kan och ska blanda AKK. Både olika bilder men också tecken, bilder, pratapparater mm. Synd att den gamla inställningen lever kvar, nyare forskning visar att det oftast inte är ett problem att blanda! Härligt att se ett så bra exempel på individanpassad AKK!